Лиценца за мрежа GstarCAD – Дали е соодветна за вас?

Лиценцирањето на GstarCAD е флексибилно. Постојат неколку видови на лиценцирање. Оваа статија ќе ја воведе лиценцата за мрежа и како таа работи. Ќе бидат претставени сите предности и недостатоци на користење на мрежна лиценца. Оваа статија ќе ви помогне да одлучите за купување мрежна лиценца за GstarCAD.

Видови лиценцирање за програмата GstarCAD

Прво, новиот корисник мора да одлучи која верзија на програмата ќе му треба (стандардна, професионална, механичка, архитектура). Го советуваме корисникот која верзија на програмата зависи од неговите потреби и начин на работа.

Потоа се поставува прашањето за идните корисници, кој тип на лиценцирање GstarCAD да го изберат. Видот на лиценцирање зависи главно од начинот на работа и бројот на вработени. За среќа, постојат неколку различни опции за лиценцирање достапни со GstarCAD.

 • Самостојна лиценца за Flexnet
 • Мрежна Flexnet лиценца (мрежа)
 • Самостојна лиценца за хардблок на USB-клу

*Лиценца за мрежен хардблок (мрежа) на USB-клуч

*Објаснување на термините споменати погоре:

– Flexnet означува лиценца за „софтвер“ во форма на сериски број.

– Hardlock го означува типот на лиценцата што е поврзана со хардверска опрема – USB клуч во овој случај.

– Мрежата означува мрежна лиценца

– Самостојна означува независна лиценца (не е поврзана со локалната мрежа и работи „офлајн“

Типот на лиценцирање одредува како ќе се активира програмата и како ќе се користи. Видот на лиценцирање го избираме правилно врз основа на работните навики, бројот на компјутерски уреди и бројот на корисници на програмата. Прочитајте повеќе овде.

За повеќе информации или одговори на прашања, ве молиме контактирајте ги нашите CAD консултанти.

Во продолжение ќе биде претставена лиценцата за мрежата GstarCAD и како таа функционира.

Како работи лиценцата на мрежата GstarCAD?

Корисникот мора да има поставена локална мрежа во канцеларијата, односно сервер со оперативен систем Виндоус. На овој компјутер или апликацијата License Manager е инсталирана на серверот, овозможува активирање и деактивирање на лиценцата и управување со податоците за лиценцата. Се прикажуваат и верзијата на програмата и бројот на седишта што ги поседува корисникот.

Сите корисници на GstarCAD во компанијата ја инсталираат програмата GstarCAD на нивниот компјутер и ја внесуваат IP-ата на локалната мрежа и бројот на Портата (обично 27000) при првото активирање. Корисникот на тој начин се поврзува со серверот, каде што лиценцата ќе се „влече“ при користење на програмата.

Ако компанијата поседува само 1 седиште, само едно лице може да ја користи лиценцата во дадено време. Откако корисникот ќе ја затвори програмата, друго лице од друг компјутер може да ја користи програмата. Така, тоа е практично размена на лиценци помеѓу корисниците.

Вреди да се напомене дека лиценцата мора да се деактивира на апликацијата Лиценца менаџер кога има промени или надградби на серверот. По завршувањето на задачите, можеме повторно да ја активираме лиценцата на Управувачот со лиценци.

Кој е подобен корисник?

Профилот на подобни корисници за типот на мрежата на лиценцата GstarCAD prgorama се:

Поголемите компании каде што е потребна контрола над програмските лиценци и активирањето на самостојни лиценци би одземало време и сложено

Компании каде што има повеќе корисници, но обично 1 лице ја користи програмата во даден момент

Кој не е подобен корисник?

Профил на корисници кои не се соодветни за мрежниот тип на лиценца за програмата GstarCAD:

 • Индивидуалните корисници кои работат самостојно и речиси секогаш имаат ист компјутер
 • Помалите компании кои немаат воспоставена локална мрежа (сервер до сервер)
 • Компании кои не сакаат да имаат лиценца врзана за локалната мрежа поради природата на работата (често се на терен или во странство)

Предности на лиценцата за мрежа GstarCAD

 • Полесно управување и контрола на поголем број лиценци – седишта, сите лиценци се централизирани на место – сервер, наместо на индивидуален компјутер.
 • Достапна е апликација за следење на користење и снимање лиценци (апликација Network Dasboard).
 • Лиценцата може да ја користи кој било компјутер поврзан на локалната мрежа (се разбира, доколку е инсталирана програмата GstarCAD).
 • Подобра експлоатација на лиценците – размена на лиценци меѓу корисниците.
 • Заштеда: по „исплатливо“ решение кога компанијата има неколку корисници на оваа програма.
 • Флексибилност на користење: мрежните лиценци може да се „позајмат“ од серверот и да се користат насекаде надвор од канцеларијата. Во овој случај, лиценцата станува „Самостојна“ и работи во „офлајн“ режим без мрежа.

Недостатоци на лиценцата за мрежа GstarCAD

 • Да работат од дома или од друга локација, потребен е интерфејс VPN или „позајмувајте“ лиценци од серверот.
 • Можност за проблеми со заштитен ѕид или антивирус, што може привремено да ја оневозможи употребата на лиценците додека не се реши проблемот.
 • Повремената можност за интервенција од овие. поддршка и ИТ оддел од страна на корисникот доколку има неочекувани проблеми со локалната мрежа.
 • Во случај на проблеми на серверот (неработење на овој уред) или губење на мрежата, употребата на програмата е оневозможена.
 • Секој пат кога серверот е манипулиран (форматирање, надградби, итн.), лиценцата мора да се деактивира и активира кога серверот е подготвен за употреба.
 • Серверот мора секогаш да работи.

Минимални системски барања

Корисникот мора да има поставена локална мрежа во канцеларијата, односно сервер со оперативен систем Виндоус. Апликацијата Управник со лиценци ќе се инсталира на серверскиот компјутер. Исто така, секој корисник на CAD мора да ја има инсталирана програмата GstarCAD (на Windows платформата)

 • ОС (Оперативен систем): Windows 11, Windows 10 верзија 1507 или понова: Home, Professional, Education и Enterprise (LTSC и Windows 10 S не се поддржани), Windows 8.1 (со ажурирање 2919355): Core, Professional и Enterprise, Windows 7 SP1 (со најновите ажурирања на Windows): Home Premium, Professional, Enterprise, Ultimate, Windows Server 2019: Standard и Datacenter, Windows Server 2016: Standard and Datacenter, Windows Server 2012 R2 (со ажурирање 2919355): Essentials, Standard,
 • Забелешка: Бидејќи GstarCAD и сродните алатки се развиени и компајлирани со visual studio 2017, со цел да се обезбеди нормално функционирање на софтверот, оперативниот систем треба да може нормално да го инсталира амбиенталниот пакет на visual studio 2017.
 • Процесор: 1,6 GHz процесор (3 GHz или побрз Повеќејадрен процесор)
 • RAM меморија: 2 GB (се препорачува 8 GB или повисока)
 • Графичка картичка: 1 GB GPU (2 GB GPU се препорачува или повисоко)
 • Хард диск: на системот и на инсталациониот диск им треба повеќе од 1 GB простор. (4 GB се препорачува или повеќе)
 • За да се подобрат перформансите, се препорачува софтверот да се инсталира и складира на диск со цврста состојба (SSD).
 • Резолуција на екранот: 1024*800 или погоре; GstarCAD најдобро ќе работи при резолуција од HD и 4K резолуција.
 • Потребни се администраторски права за инсталирање GstarCAD и алатки за лиценца.
 • .NET Framework 4.8 или понова верзија (Само за сопствен развој на софтвер).
 • Серверот за мрежна лиценца и сите работни станици што работат со апликации што се потпираат на мрежни лиценци мора да го поддржуваат протоколот TCP/IP.

Контактирајте не за дополнителна помош и совет!

Споделете ја оваа приказна, изберете ја вашата платформа!