Ако сте корисник на CAD, сè уште можете да соработувате со корисниците на BIM. Можно е да се префрлат модели од CAD во BIM софтвер преку DWG или IFC датотеки. Многу е корисно кога можете да испратите датотека IFC (3D модел) од вашиот CAD софтвер на корисник кој користи софтвер BIM.

Од CAD во BIM со GstarCAD

GstarCAD нуди увоз и извоз на IFC-датотеки. GstarCAD на тој начин е компатибилен со различни BIM софтвери преку IFC датотека. IFC е отворен формат на датотека што се користи за размена на BIM модели помеѓу дисциплини кои дизајнираат со различен софтвер.

Досега, неодамна беше можно да се комуницира помеѓу програмите CAD и BIM само со користење на датотеки DWG и DXF (прочитајте повеќе за тоа овде). Но, во последно време CAD софтверот како GstarCAD ја развива функционалноста за увоз/извоз на IFC (работи од верзијата 2020 година, но сè уште е во Бета фаза).

IFC компатибилноста на вашиот CAD софтвер е многу важна, ви дава нови можности за дизајнирање, подобрување на комуникацијата со другите, ви овозможува да учествувате во BIM проекти итн.

Проверете го нашето ново видео кое покажува како да ја користите функционалноста за увоз/извоз на IFC во софтверот GstarCAD:

Пример CAD до BIM

Во видеото погоре, покажавме како да користите GstarCAD заедно со софтверот BIM. Во овој случај користевме софтвер STRAKON кој се користи за конструктивно проектирање, поточно за конструкции од армиран бетон. Прочитајте повеќе за STRAKON овде.

Идејата е архитектот да може да го испрати својот модел (во формат IFC) на неговиот структурен дизајнер, кој продолжува со цртежи за зајакнување, кофражни цртежи, или обратно. Слично, можеме да користиме GstarCAD со ArchiCAD, Revit итн.

Контактирајте нѐ за повеќе информации доколку сакате да дознаете повеќе за работниот тек од CAD до BIM. Задолжително испробајте го и бесплатниот GstarCAD пробен период!